Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednakowoż równolegle nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
jaka mozzarella
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd więc wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w zasadzie należałoby dopłacić i upajać się pysznym smakiem.