Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezwykle cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak standardowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film